در مورد روشهای سریع و دقیق اندازه‌گیری دما و رطوبت در گلخانه بیشتر بدانید!

چگونگی و روشهای اندازه‌گیری دما و رطوبت در گلخانه

رسیدن به دمای و رطوبت بهینه در گلخانه‌ خود یکی از حیاتی‌ترین جنبه‌ها برای اطمینان از رشد مناسب و بدون مشکل گیاهان شما است. داشتن رطوبت و دمای مناسب تنها وقتی امکان‌پذیر خواهد بود که با روش‌های اندازه‌گیری این موارد به طور کامل آشنا باشید.

امروزه به طول معمول برای تعیین و تشخیص دمای و رطوبت مناسب در گلخانه‌ها از سنسورهای مختص به این امر استفاده می‌شود. چنین سنسورهایی می‌توانند با دقت بسیار بالا، دما و رطوبت گلخانه را به بهترین شکل ممکن اندازه‌گیری کنند. در ادامه با ما همراه باشید تا با شما بیشتر در این رابطه صحبت کنیم.

چه دمایی برای گلخانه ایده‌آل است؟

دمای ایده‌آل برای گلخانه شما در بازه‌ی 25 تا 28 درجه سلسیوس است، به یاد داشته باشید که با وجود تغییرات دمایی پیوسته نمی‌توان در طول سال به طور پایدار به این دماها دست یافت.

همواره توصیه می‌شود که دمای گلخانه شما از 29 درجه سلسیوس عبور نکند، البته این عدد در گیاهان مختلف متفاوت خواهد بود! زیرا این امر موجب آسیب زدن به گیاهان شما می‌شود. نظارت دقیق بر دمای گلخانه خود، به ویژه در روزهای گرم و به خصوص اگر دارای تهویه خودکار نیستید، بسیار مهم است. شما باید هنگام کاهش دما نیز بر گلخانه خود نظارت داشته باشید، زیرا در زمستان بحث فریزینگ و یخ زدن به محصولات کشاورزی‌تان خسارت وارد می‌کند.

رطوبت ایده‌آل برای گلخانه‌ها

گلخانه‌ها به دلیل افزایش دمای خارجی معمولاً گرم و مرطوب هستند، زیرا می‌توانند نسبت به محیط بیرون رطوبت بیشتری را نگه دارند. رطوبت نقشی حیاتی دارد چرا که گیاهان از آب موجود در هوای گلخانه استقبال می‌کنند. با این حال، اگر سطوح رطوبت تعادل نداشته باشد، مشکلاتی ایجاد می‌شود، مانند افزایش میکروب‌ها و آفات در داخل گلخانه.

سطح رطوبت نسبی بهینه برای اکثر گیاهان حدود 80٪ است (معمولاً در محدوده 65-75٪ در شب و حدود 80٪ در روز). اگر سطح رطوبت افزایش یا کاهش یابد، فرآیندهای فیزیولوژیکی گیاهان شما احتمالاً کندتر می‌شوند و این امر بازدهی کلی گلخانه را به طور کامل تحت تأثیر قرار می‌دهد.

روشهای اندازه‌گیری دما

علاوه بر استفاده از سنسور اندازه گیری دما، سایر روش‌های تخمین میزان دما عبارتند از:

  • ترمومترهای جیوه: برای اندازه‌گیری دما از ترمومترهای جیوه استفاده می‌شود. این ترمومترها دقیق هستند و برای اندازه‌گیری دمای هوا یا محیط‌های مختلف گلخانه به کار می‌روند.
  • ترمومترهای دیجیتال: این ترمومترها دارای نمایشگر دیجیتال هستند که دما را به صورت دقیق نشان می‌دهند.
  • ترمومترهای مادون قرمز (IR): این ترمومترها از تابش مادون قرمز برای اندازه‌گیری دما استفاده می‌کنند. آن‌ها بدون تماس با محیط، دما را اندازه‌گیری می‌کنند.

روشهای اندازه‌گیری رطوبت

برای اندازه‌گیری رطوبت گلخانه، علاوه بر روش رایج استفاده از سنسور رطوبت، دیگر روشها عبارتند از:

  • هیگرومترها: این دستگاه‌ها برای اندازه‌گیری رطوبت هوا یا محیط‌های داخل گلخانه کاربرد دارند. هیگرومترها به صورت مستقیم یا غیرمستقیم (از طریق اندازه‌گیری نسبت نمایی دما و رطوبت) می‌توانند رطوبت را اندازه‌گیری کنند.
  • تشعشع‌سنج‌های رطوبت خاک: این سنسورها برای اندازه‌گیری رطوبت خاک و محیط رشد گیاهان در گلخانه‌ها مورد بهره‌برداری قرار می‌گیرند.
چه روشهایی برای اندازه‌گیری دما و رطوبت در گلخانه به کار گرفته میشود؟
آیا اندازه‌گیری دما و رطوبت در گلخانه فرایند پیچیده است؟

چرا سنسور دما و رطوبت بهترین جایگزین برای موارد گفته شده است؟

حال که با روش‌های مختلف مربوط به نظارت بر روی دما و رطوبت آشنا شده‌اید، شاید از خود بپرسید که از بین این روش‌ها به راستی کدام یک مناسب‌ترین گزینه ممکن برای شما است؟ برای پاسخ به این پرسش باید به «سنسور دما و رطوبت» اشاره کنیم. این سنسور به صورت چندجانبه کار می‌کند و می‌تواند به شکل همزمان هم دما و هم رطوبت گلخانه مدنظر شما را به طور کامل نظارت نماید.

سنسورهای دما و رطوبت امروزی از دقت بسیار بالایی برخوردار هستند. این بدان معناست که می‌توانید خیال کاملاً راحتی از بابت نحوه عملکرد آن‌ها در هر حالتی داشته باشید. در واقع باید بیان کنیم که سنسورهای دما و رطوبت کلیه نیازهای کاربران در زمینه شناسایی عدم تعادل هر یک از این موارد در گلخانه را برطرف می‌کنند. بدون استفاده از سنسورهای دما و رطوبت مخصوص گلخانه، کار بسیار دشواری را در پیش خواهید داشت.

در صورت عدم بهره‌گیری از سنسورهای دما و رطوبت، مجبور هستید کلیه ابزارهایی که به آن‌ها پرداختیم را به شکل جداگانه تهیه کنید. این امر نه تنها مشکل است، بلکه وقت با ارزش شما را هدر می‌دهد و در بسیاری از موارد نیز نتیجه مناسبی را در اختیارتان قرار نمی‌دهد. دلیل این موضوع، عدم هماهنگی دستگاه‌های گفته شده با یکدیگر است.

این امر در حالی صورت می‌گیرد که یک سنسور دما و رطوبت، به طور اختصاصی جهت اندازه‌گیری این دو پارامتر مهم طراحی و ساخته شده است و به همین دلیل قطعاً داده‌های لازم را به شکلی مناسب‌تر در اختیارتان قرار می‌دهد.

بنابراین، اگر به دنبال انتخاب بهترین روش موجود جهت نظارت،‌ اندازه‌گیری و کنترل دما و رطوبت گلخانه خود هستید، توصیه می‌کنیم اولویت اصلی‌تان را بر روی تهیه چنین محصولاتی قرار دهید. سنسورهای مذکور می‌توانند با کارایی بالای خود، میزان تولید محصولات شما در گلخانه را چند برابر کنند.

ضرورت تاکید در استفاده از سنسور اندازه‌گیری دما و رطوبت در گلخانه چیست؟

هزینه خریداری این سنسورها چقدر است؟

یکی از مهم‌ترین پرسش‌هایی که با آن روبه‌رو هستیم، هزینه کلی خریداری سنسورهای دما و رطوبت است. برخلاف تصور بسیاری از کاربران، تهیه این سنسورها هزینه خاصی ندارد و به همین دلیلی می‌توانید حتی با داشتن محدودیت از نظر بودجه نیز چنین محصولات کاربردی و شگفت‌انگیزی را تهیه کنید.

این امر در حالی صورت می‌گیرد که در صورت عدم تهیه سنسور دما و رطوبت مجبور به خریداری انبوهی از ابزارهای گوناگون خواهید بود. طبیعتاً هزینه چنین اقدامی به مراتب بالاتر از هزینه خریداری یک سنسور دما و رطوبت به شکل جداگانه است. با توجه به این موضوع جای تعجبی ندارد که کاربران حرفه‌ای و صاحبان گلخانه‌های گسترده پیش از هرچیز به سمت سنسورهای دما و رطوبت می‌روند.

ما نیز تمام تلاش خود را به کار گرفته‌ایم تا این محصولات کاربردی را با بهترین قیمت ممکن در اختیار شما عزیزان قرار دهیم. به جرئت می‌توان بیان کرد که خریداری چندین سنسور دما و رطوبت هزینه پایین‌ترین نسبت به خریداری ابزارهایی دارد که در بخش‌های قبلی به آن‌ها اشاره کردیم.

علاوه بر این، نباید فراموش کنید که سنسورهای دما و رطوبت منجر به افزایش تولید محصولات شما می‌شوند. این امر نیز به تنها موجب بهبود باروری و رشد تصاعدی سود شما از گلخانه خواهد شد.

سخن پایانی

دما و رطوبت دو بخش بسیار مهم در گلخانه به شمار می‌آيند که باید همواره آن‌ها را تحت نظر خود داشته باشید. اگر این دو مورد تعادل مناسبی نداشته باشند، مشکلات بسیار زیادی برای شما به وجود می‌آيد که از بین آن‌ها می‌توان به کاهش رشد محصول و یا افزایش میکروب‌ها اشاره کرد. به همین دلیل توصیه می‌شود که در همان ابتدای فعالیت گلخانه، به فکر ایجاد راهکارهای مناسب جهت نظارت مداوم بر روی دما و رطوبت و یا اصطلاحا رطوبت سنجی باشیم.